Familia mea:
- Mama: veveriţă
- Tatăl: veveriţă
- Copilul: pui de veveriţă
Cum arăt: am corpul suplu şi graţios, blana roșcată sau neagră pe spate și albă pe piept, o coadă foarte mare și stufoasă, picioarele posterioare puternice cu câte 5 degete, iar cele anterioare, mai mici cu câte 4 degete prevăzute cu gheare ascuţite neretractile, adaptate pentru viaţa preponderent arboricolă. Sunt un mamifer rozător.
Cât cântăresc: aproximativ o jumătate de kilogram şi am lungimea de 30-40 de centimetri (inclusiv coada).
Cât trăiesc: în libertate trăiesc până la 3 ani, iar în captivitate până la 7 ani.
Ce mănânc: în mod obişnuit mă hrănesc cu verdeţuri, seminţe de conifere, ghinde, jir, nuci, alune, muguri şi fructe. Primăvara rod coaja şi ling seva care se prelinge din rosătura ramurilor tinere, în special de mesteacăn. Iarna mănânc proviziile în scorburi şi sub pietre.
Unde mă întâlneşti: trăiesc în păduri de conifere şi foioase, sunt activă dimineaţa, după-amiaza şi seara târziu. Ne construim singure cuiburile în scorburile din copaci.
Cum mi se măreşte familia: gestaţia durează 38-45 de zile şi pot avea între 3-6 pui o dată sau de două ori pe an. Puii sunt golaşi şi orbi timp de o lună. Ei sunt alăptaţi 5-6 săptămâni, devenind complet independenţi la vârsta de 7-8 săptămâni.
Cum mă comport: suntem active tot timpul anului. Odată cu începerea sezonului rece ne retragem în scorburi sau vizuini pentru a ne proteja şi păstra căldura corpului. Părăsim adăpostul doar pentru a ne reface proviziile de hrană.
Știaţi că… ?
- veveriţele contribuie la creşterea suprafeţelor împădurite? Datorită faptului că uită unde ascund nucile şi alunele, din aceastea apar mereu noi copaci… totuși reușesc sa găsească 80% din fructele îngropate…
- în caz de nevoie veveriţele se pot dovedi a fi foarte bune înotătoare şi îşi folosesc coada stufoasă pe post de cârmă…
- veveriţele comunică între ele prin diferite vocalize și mirosuri specifice. Ele îşi folosesc, de asemenea, cozile, ca un dispozitiv de semnalizare, mişcându-le brusc atunci când alertează alte veveriţe asupra unui potenţial pericol…
- aleargă în zig-zag pentru a scăpa de prădători…
- există peste 200 de specii, printre acestea și „veveriţe zburătoare”. Acestea nu zboară propriu-zis, ci trec dintr-un copac în altul, alunecă uşor folosindu-se de o membrană care se întinde de la încheietura mânuţelor până la glezne, pe distanţe de până la 90 m…
- cele mai faimoase veveriţe sunt Chip și Dale, celebrele personaje de desene animate, create in 1943 de Walt Disney.