Porc

Familia mea:

  • Mama: scroafă
  • Tatăl: porc/vier
  • Copilul: godac

Cum arăt: sunt un mamifer domestic erbivor de talie mai mică decât porcii autohtoni. Am o coadă subțire și dreaptă, iar urechile mele sunt mici şi drepte. Unele rase de porci vietnamezi au nasul ridat, altele – neted. Râtul reprezintă “mâinile mele”, plăcându-mi foarte mult să sap. Pot fi de culoare neagră, roz sau neagră cu alb. Picioarele mele sunt scurte. Părul meu este rar și aspru.

Cât cântăresc: în funcţie de varietate, la maturitate pot cântări între 45-120 kg.

Cât trăiesc: dacă sunt îngrijit bine ajung și la vârsta de 12-15 ani.

Ce mănânc: uneori sunt numit şi “porc ecologic”, deoarece pot fi hrănit fără probleme cu furaje de origine vegetală, cu tărâţe, mere, varză sau iarbă.

Unde mă întâlneşti: sunt originar din Vietnam. În 1980 am fost adus în America.

Cum mi se măreşte familia: perioada de gestație durează 115 zile și pot făta până la 12 puiuţi, care nu cântăresc mai mult de 200 grame la naştere. Ajung la maturitate la 10 luni.

Cum mă comport: sunt un animal foarte curat, pot fi ţinut chiar şi în casă ca animal de companie, însă nu tolerez spaţiile închise sau murdare, fără lumină naturală. Sunt inteligent și curios.

Ce foloseşti de la mine: carnea este deosebită, având de 7 ori mai puţin colesterol decât carnea de porc normal.

Porc vietnamez pui

Știaţi că… ?

  • porcul vietnamez nu-şi face nevoile niciodată acolo unde „locuieşte”…
  • adoră să se scalde în apă sau noroi (porcul vietnamez nu are glande sudoripare ca să poată transpira şi se poate răcori doar scăldându-se)…
  • printre preferinţele alimentare se află cerealele măcinate (orz sau ovăz), lucerna şi porumbul. De asemenea, poate fi răsfăţat cu stafide sau fructe uscate…
  • la un porc de 90 kg stratul de grăsime este de 1cm.