Papagal

Familia mea:

  • Mama: papagăliță
  • Tatăl: papagal
  • Copilul: pui

Papagal kakaddu umbrelat cu galben

Cum arăt: sunt o pasăre de talie medie, sociabilă şi-mi place să trăiesc în perechi sau mici grupuri. Sunt uşor de recunoscut datorită penajului alb-gălbui de pe corp şi a faimoasei creste galbene. Cand am creasta ridicată, penele mi se întind asemenea unei umbrele. Am picioare cenuşii, un cioc încovoiat şi puternic, iar ochii sunt negri la papagalii-băieţei şi roşiatici la papagalii-fetiţe.

Înălţimea mea este cuprinsă între 30-52 cm, excepţie face papagalul cacadu negru care poate să atingă chiar şi 67 cm.

Cât trăiesc: pot ajunge şi la vârsta de 50-60 de ani.

Ce mănânc: îmi plac foarte mult amestecurile de seminţe şi suplimentele de fructe, legume şi hrană verde.

Unde mă întâlneşti: în sălbăticie sunt întâlnit în zonele de câmpie, cu păduri mature, de-a lungul râurilor. Originea mea e în Australia, Noua Guinee, Indonezia, Filipine.

Cum mi se măreşte familia: mama-papagaliţă depune 2 sau uneori chiar 3 ouă pe care le cloceşte până la 4 săptămâni. Noilor pui le cresc aripile la aproximativ 12-14 săptămâni de viaţă.

Cum mă comport: sunt foarte sociabil, activ, energic, inteligent şi extrem de jucăuş. Mă caracterizează curiozitatea şi ronţăi mai tot timpul obiectele din jurul meu: jucăriile, bucăţi de lemn sau chiar rămurile pe care stau. Îmi place să mă alint şi cer multă atenţie, iar când nu o primesc – devin gălăgios şi chiar distructiv, vorbesc ocazional și nu sunt mare imitator.

Ce foloseşti de la mine: afecţiunea mea.

Papagal umbrelat

Știaţi că… ?

  • există aproximativ 350 de specii de papagali…
  • un papagal pe nume Puck deţine, până acum, recordul în ceea ce priveşte vocabularul însuşit: 1,728 de cuvinte…
  • anumiţi papagali pot trăi chiar şi până la o sută de ani (macaw, de exemplu), în timp ce alţii au o durată de viaţă foarte scurtă…
  • stema Republicii Dominicane prezintă ca figură centrală un papagal aparținând speciei ”Amazona imperialis”…

Papagal Cacadu