Capra

Familia mea:

  • Mama: capră
  • Tatăl: țap
  • Copilul: ied

Capră de rasăCapră cu pai în gură

Cum arăt: sunt un mamifer erbivor rumegător, de talie mică, zvelt, înalt, cu membre fine, cu coarne arcuite, foarte agil şi cu aptitudini de acrobat (sărituri şi căţărări). Ca orice rumegător, stomacul meu are 4 camere. Picioarele mele se termină cu copite, care sunt despicate în două. Codița mea este scurtă și îndreptată în sus, acoperită cu păr pe partea superioară. Blana este formată din păr și puf, de lungimi și grosimi diferite. Pot fi de culoare albă, gri, neagră, brună, bălțată.

Cât cântăresc: greutate mea variază între 15 – 80 kg.

Cât trăiesc: pot trăi chiar și 14 ani.

Ce mănânc: mănânc 2-3 kg de hrană uscată sau 10 kg de masă verde. Sunt însă un animal foarte pretenţios: mă satur foarte repede de un singur fel de furaj, iar pentru asta am nevoie de o alimentaţie variată: legume, grâne, fân. Dacă mi se pare că mâncarea sau apa nu sunt curate, nu mă ating de ele.

Unde mă întâlneşti: sunt crescută pe tot teritoriul României.

Cum mi se măreşte familia: perioada de gestaţie durează 5 luni (150 zile) şi pot făta până la 3 iezi. Ugerul meu are doar două țâțe. După 15 zile de la naştere, iezii mei pot merge la păscut.

Cum mă comport: sunt foarte curioasă, inteligentă, unul din cele mai năzdrăvane animale şi una din cele mai bune căţărătoare, coordonându-mă foarte bine.

Ce foloseşti de la mine: carnea, laptele, pielea şi blana.

Capră bălțată

Ied la odihnă

Știaţi că… ?

  • laptele de capră are în compoziţie potasiu, calciu, magneziu, cobalt, fosfor şi vitaminele A, B1, B2 şi C…
  • laptele de capră, datorită hranei foarte diversificate a caprei, este un lapte bogat în săruri minerale și previne anemia şi demineralizarea osoasă…
  • capra produce de 10-20 ori mai mult lapte decât propria ei greutate, ajungând la o maximă de 750 l pe lactaţie (în decursul a 270 de zile)…
  • ţapii degajă un miros înţepător în perioada rutului (împerecherii) – toamna…
  • caprele pot bea şi 10 litri de apă pe zi.

Două capreHrănitul cu fân al caprelor

Țarc cu capreȚarc cu capre și mulți copii