Familia mea:
- Mama: bibilică
- Tatăl: bibiloi
- Copilul: pui de bibilică
Cum arăt: sunt o pasăre mai mică decât găina, am penajul pestriţ, cenuşiu-alb înspicat cu alb, iar pe cap am o formaţiune osoasă de forma unui corn. În general sunt o pasăre robustă, fără pinteni la picioare, cu capul şi partea superioară a gâtului mai mult sau mai puţin golaşă, cu ciocul puternic pe care îl folosesc pentru a mă apăra.
Cât cântăresc: am o greutate care variază între 1,5-2 kg.
Cât trăiesc: pot ajunge până la vârsta de 10-15 ani.
Ce mănânc: porumb, grâu, furaje concentrate, insecte (viespi, albine, larve, păienjeni, gândacul de Colorado).
Unde mă întâlneşti: sunt originară din Africa, dar acum sunt prezentă peste tot pe glob. Îmi place să trăiesc pe câmp pe şi în gospodăriile oamenilor.
Cum mi se măreşte familia: în cursul unui an produc aproximativ 60-70 de ouă, pe care le clocesc timp de 26-28 de zile. Greutatea unui ou este de 45 gr şi are coaja mai groasă decât a oului de găină.
Cum mă comport: sunt foarte gălăgioasă şi îmi place să umblu liberă, pe unde văd cu ochii, dar nu singură, ci însoţită de suratele mele.
Ce foloseşti de la mine: carnea, ouăle şi penele, dar sunt utilă pe lângă casa omului şi pentru că reuşesc să combat dăunătorii din grădini şi livezi.
Știaţi că… ?
- nu este recomandat ca bibilicile să fie ţinute în acelaşi loc cu celelalte specii domestice, pentru că ele alungă restul păsărilor de la hrană…
- bibilicile se pot împerechea cu alte specii de păsări (cocoşi domestici, păuni, fazani) şi să dea urmaşi sterili…
- sunetul scos de catre bibilici este: ”Păcat, păcat”…
- au fost aduse în Europa, în secolul XV de către exploratorii portughezi…
- sunt folosite ca „sistem de securitate” împotriva păsărilor de pradă, dând alerta imediat.