Familia mea:
- Mama: aricioaică
- Tatăl: arici
- Copilul: arici
Cum arăt: pot avea 30 cm lungime, am membre mici şi puternice, de cca. 10 cm, cu 5 degete. Am un botic mic şi ascuţit, cu un simţ al mirosului foarte dezvoltat. Burtica mea este pufoasă şi moale. Spatele şi partea laterală a corpului meu sunt acoperite cu aproximativ 5.000 de ace lungi şi ascuţite, neotrăvitoare, având o lungime de 10-30 mm.
Cât cântăresc: am o greutate care variază între 800-1200 g.
Cât trăiesc: pot ajunge până la vârsta de 7 ani, asta în condiţiile în care trăiesc în libertate, iar dacă trăiesc în captivitate şi sunt foarte bine îngrijit pot atinge chiar şi 16 ani.
Ce mănânc: îmi caut hrana numai noaptea şi, datorită faptului că sunt foarte rezistent la toxine, pot consuma o serie de insecte toxice care pentru om sunt dăunătoare (viespi, cărăbuşi, larve), şerpi veninoşi, ouă de păsări, broaşte şi viermi.
Unde mă întâlneşti: prin pădure, pe câmp şi pe lângă casele oamenilor.
Cum mi se măreşte familia: mă reproduc în sezonul cald, perioada de gestaţie durează 35-50 zile. De obicei nasc între 2-5 pui vii, care sunt hrăniţi cu lapte. Puii se nasc cu dinți de lapte, care le cad în primele 3 săptămâni. Țepii definitivi le apar în primele 2 săptămâni de viață.
Cum mă comport: sunt foarte atent la ce se întâmplă în jurul meu, dacă sunt ameninţat mă strâng ghem.
La ce sunt util: pe lângă casa omului pentru că reuşesc să stârpesc insectele, râmele, şoarecii şi viperele otrăvitoare.
Știaţi că… ?
- ariciul este unul dintre animalele care îşi petrec iarna hibernând? Înainte de hibernare, care începe de obicei din luna octombrie, ajunge să-şi dubleze greutatea prin acumulări de grăsime…
- în timpul hibernării, temperatura corpului unui arici scade de la 35°C la 10°C, ritmul cardiac de la 200 bătăi/minut la doar 20, iar între două respiraţii consecutive pot trece mai multe minute…
- un singur arici curăţă grădina de insecte dăunătoare, consumând doar într-o noapte circa 200 grame de larve, gândaci şi alte insecte…
- ţepii ariciului sunt, de fapt, fire de păr modificate, având o lungime de aproximativ 3 cm și un diametru de 2mm, fiind ascuţite la vârf…
- ariciul poate detecta frecvenţe de până la 45 KHz (omul poate detecta doar până la 20 KHz ). Acest fapt îi permite unui arici să audă chiar şi zgomotul produs de o omidă în timp ce ronţăie o frunză.